Kinderen en voeding – Veel gestelde vragen

Mijn jongste kind eet zo slecht, wat kan ik daar aan doen?

Kinderen van 2 en 3 jaar zijn meestal geen grote eters. Kinderen eten naar behoefte. Een kind groeit vanaf zijn 2e levensjaar veel minder hard dan in het eerste jaar, het heeft dus ook minder eten nodig. Bovendien ontdekken kinderen in deze leeftijdsfase hun eigen willetje en zeggen dus op alles ‘nee’. Schrijf een paar dagen op wat uw kind eet, óók alle tussendoortjes en het drinken. Waarschijnlijk valt het totaal dan wel mee. Bij twijfel kunt u bij de huisarts een verwijzing naar de diëtist vragen. Zij kan de voeding van het kind beoordelen en zo nodig advies geven. Misschien is het kind ook gewoon te moe om te eten, probeer dan de warme maaltijd eens op een ander (eerder) tijdstip.

Mijn kind is 4 maanden en allergisch, maar heeft al echt behoefte aan een hapje. Wat kan ik hem het beste geven?

Tot voor kort werd bij koemelkallergie geadviseerd om te wachten met bijvoeding tot de leeftijd van 6 maanden, maar die inzichten zijn veranderd.
In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Ze komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Met oefenhapjes went je kind aan andere smaken dan die van warme melk. Verder leert je kindje happen van de lepel en oefent zo de mondspieren. En door tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met oefenhapjes kun je de kans op een voedselovergevoeligheid kleiner maken.
Iedere baby is op zijn eigen tijd klaar voor zijn allereerste hapjes. Maakt je baby steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan kan het tijd zijn om hiermee te beginnen. Het is belangrijk dat je kind rechtop zit en goed kan slikken. Begin met eerste hapjes tussen de 4 en de 6 maanden: niet eerder en niet later. Vanaf 6 maanden heeft je kindje echt oefenhapjes nodig naast de borst- en flesvoeding. Vraag een verwijzing naar de diëtist aan de huisarts of consultatiebureau-arts voor de introductie van bijvoeding bij allergie. De diëtist kan dan met u bespreken hoe u dit op een goede manier kunt aanpakken.

Mijn dochter van 11 krijgt een buikje, hoe weet ik of ze te dik is?

Met behulp van de Body Mass Index (BMI) kunt u nagaan of uw dochter een gezond gewicht heeft. Voor kinderen is een ander model van toepassing dan voor volwassenen.
Klik op BMI meter voor kinderen om de BMI te bepalen.

Mijn zoon van 7 is te zwaar, kan hij met mijn dieet meedoen?

Voor kinderen is de energie- en voedingsstoffenbehoefte anders dan voor volwassenen, zij zijn nog in de groei. Een dieet moet dus afgestemd worden op de leeftijd van het kind. Ons uitgangspunt bij kinderen is stabiel houden van het gewicht. Door lengtegroei verbetert dan geleidelijk de verhouding tussen gewicht en lengte (BMI: klik BMI meter voor kinderen). Bovendien hebben kinderen een ander eetpatroon; er moet nog wel ruimte zijn om mee te doen met een feestje of traktatie op school.

Contactgegevens

Telefoon:

0229 - 295 528


E-mail

info@dieetcompleet.nl


Postadres

Nieuwe Steen 3
1625 HV Hoorn

Nieuws
GLI leefstijlcoaching start!

Wil je starten met de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)? Meld je snel nu aan voor Slimmer, welke in februari 2024 start in Blokker!

Lees meer!


Samenwerking

Dieet Compleet is een samenwerking aangegaan om de zorg rondom de patiënt met kanker en de (long) covid patiënt (CoFit) zo optimaal mogelijk te maken in West Friesland.

Lees meer!


Kids Fit

Kids Fit is een nieuw programma voor kinderen met overgewicht. Samen met een kinderfysiotherapeut en Dieet Compleet naar een gezond gewicht!

Lees meer!


Algemeen

Meer nieuws leest u op onze Facebookpagina:
fb

Locaties
Spreekuur locaties

 

locaties

Aangesloten bij

Dieet Compleet is aangesloten bij vele organisaties.

 

Meer info