Overgewicht, en dan – Veel gestelde vragen

Kan ik light-producten gebruiken om af te vallen?

De term “light” zegt weinig over de samenstelling van een product. Light kan betekenen dat er minder vet, suiker of calorieën in een product zit. Het product moet minstens 33% minder vet, suiker of calorieën bevatten om de term “light” te mogen gebruiken. Maar dit betekent niet dat u zo’n product onbeperkt kunt gebruiken. Kijk goed op de verpakking en vergelijk met het “gewone” product of het echt scheelt. In de meeste light-producten zitten nog calorieën en als u daar veel van gebruikt, zijn het nog steeds dikmakers.

Hoe weet ik of ik te zwaar ben?

Met behulp van de Body Mass Index (BMI) kunt u bepalen of u een gezond gewicht heeft.
Klik op BMI meter, om uw BMI te bepalen.

Moet ik dagelijks 1.5 liter water drinken om af te vallen?

Nee, dat is niet nodig. een volwassene heeft 1,5 liter vocht per dag nodig, maar dit mag (voor een deel) bestaan uit thee, vruchtensap, limonade, bouillon, melkproducten etc. Het is wel belangrijk om voldoende vocht te gebruiken bij een energiebeperkt dieet. Zo worden de afvalstoffen die vrij komen bij de verbranding van vetcellen, beter afgevoerd.

Klopt het dat wat ik eet voor het slapen gaan niet verteert, maar direct wordt opgeslagen als vet?

Nee, dat klopt niet. Ons lichaam werkt 24 uur per etmaal door. Dus ook de vertering gaat gewoon door. Het is wel zo dat u met een volle maag minder diep kan slapen, omdat de vertering nog volop bezig is. Op de site van de Maagleverdarm stichting is veel informatie te vinden over onze spijsvertering: www.mlds.nl


Werken die afslankpillen die ik op tv zag nou echt?

Pillen van de tv en van de drogist lijken misschien te werken, maar hebben nooit een langdurig resultaat. Bovendien leert u er geen ander eetpatroon mee. Als u stopt met de pillen en weer gaat eten als voorheen, zitten de kilo’s er snel weer aan (en vaak nog meer dan voorheen, omdat de pillen de stofwisseling in de war hebben gestuurd). Pillen hebben meestal een heel beperkt effect en vooral uw portemonnee slankt ervan af. Sommige pillen kunnen zelfs ernstige bijwerkingen hebben, bv. hartkloppingen. Pillen waarvan ernstige bijwerkingen bekend zijn, mogen in Nederland niet verkocht worden, maar duiken soms wel op via internet.

Ik eet maar heel weinig en toch kom ik aan / val ik niet af, hoe kan dat?

Misschien eet u wel té weinig. Ons lichaam heeft een minimale hoeveelheid voedsel nodig voor een goede verbranding. Eet vooral niet te weinig brood en aardappelen (of rijst, pasta etc.). Deze voedingsmiddelen zijn de brandstof voor ons lichaam. Als u er te weinig van eet, vertraagt de stofwisseling en verbrandt u dus ook geen vet. Bovendien zit in brood jodium, wat nodig is voor een goede werking van de schildklier. De schildklier speelt een hoofdrol bij de verbranding. Minimaal 4 sneetjes brood zijn onmisbaar in een energiebeperkt dieet.

Rond 4 uur heb ik altijd trek en dan eet ik zo een heel pak koek. Ik weet wel dat ik beter een wortel kan nemen maar daar heb ik dan geen zin in. Wat nu?

Als u weet dat u om 4 uur trek krijgt, kunt u dit vóór zijn, door om 15.30 uur iets te eten. Als u wacht tot u echt trek heeft, kiest u inderdaad niet de gezondste dingen. Neem om 15.30 uur bijvoorbeeld een plak ontbijtkoek met dieethalvarine, 1 of 2 volkoren crackers met magere kaas, een beker soep of een banaan. Deze producten bevatten weinig vet, maar geven wel voldoende verzadiging tot de warme maaltijd. Als u toch weer trek krijgt of u eet laat, neem dan een beker bouillon.

Hoe kom ik van mijn eetbuien af?

Eetbuien ontstaan vaak door stress, verveling, eenzaamheid of een negatief zelfbeeld. Om van de eetbuien af te komen, moet u beginnen bij de oorzaak. Door die aan te pakken, kan er iets veranderen in uw leefwijze en in uw eetpatroon. Dit is een moeilijk proces, waar de meeste mensen begeleiding bij nodig hebben. Een diëtist kan hierbij helpen. In gesprekken kan samen naar de oorzaak van de eetbuien gezocht worden en kan een stappenplan gemaakt worden om tot een oplossing te komen. Daarbij hoort ook het opstellen van een gezond eetpatroon. Zo nodig kan de diëtist samen werken met een psycholoog of gedragstherapeut.

Ik krijg binnenkort een maagband en zoek een diëtist in de buurt die mij daarbij kan begeleiden.

Na het plaatsen van een maagband is de maag veel kleiner, dit heeft grote gevolgen voor wat u kunt en mag eten. De diëtisten van Dieet Compleet kunnen begeleiden bij het samenstellen van een goed eetpatroon. Zij kunnen nagaan of uw voeding volwaardig is en adviseren over suppletie.

Ik heb gehoord dat je dik wordt van banaan, klopt dat?

Nee, een banaan bevat gemiddeld 90 kcal. Een appel, peer of sinaasappel bevatten gemiddeld 60 kcal. Het scheelt dus wel iets, maar zeker niet genoeg om de banaan helemaal te verbieden. Alle soorten fruit passen in een gezond voedingspatroon. Het is wel zo dat je tevéél fruit kunt eten: 10 appels per dag leveren 600 kcal. en dat is net zoveel als een flinke warme maaltijd. Het advies is dan ook elke dag 2-3 stuks fruit, waarbij je de soorten afwisselt. Houd als maat voor 1 portie fruit ongeveer het gewicht van een appel aan.

Contactgegevens

Telefoon:

0229 - 295 528


E-mail

info@dieetcompleet.nl


Postadres

Nieuwe Steen 3
1625 HV Hoorn

Nieuws
GLI leefstijlcoaching start!

Wil je starten met de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)? Meld je snel nu aan voor Slimmer, welke in februari 2024 start in Blokker!

Lees meer!


Samenwerking

Dieet Compleet is een samenwerking aangegaan om de zorg rondom de patiënt met kanker en de (long) covid patiënt (CoFit) zo optimaal mogelijk te maken in West Friesland.

Lees meer!


Kids Fit

Kids Fit is een nieuw programma voor kinderen met overgewicht. Samen met een kinderfysiotherapeut en Dieet Compleet naar een gezond gewicht!

Lees meer!


Algemeen

Meer nieuws leest u op onze Facebookpagina:
fb

Locaties
Spreekuur locaties

 

locaties

Aangesloten bij

Dieet Compleet is aangesloten bij vele organisaties.

 

Meer info