Voeding algemeen – Veel gestelde vragen

Klopt het dat honing gezonder is dan suiker?

Zowel honing als suiker leveren vooral calorieën en geen belangrijke hoeveelheden vitamines en mineralen. Ook hebben zowel honing als suiker een negatieve invloed op ons gebit. Mensen die op hun gewicht willen letten, kunnen beter het gebruik van honing en suiker beperken. Honing heeft geen positievere invloed op onze gezondheid dan suiker.

Zijn rauwe groenten gezonder dan gekookte?

Dit is niet persé waar. Door koken gaan weliswaar vitamines verloren, maar andere stofjes worden weer beter opgenomen uit gekookte dan uit rauwe groenten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de carotenoïden. Daarnaast is het zo dat u van rauwe groenten meestal minder eet dan van gekookte groenten. Het is dus belangrijk om rauw en gekookt af te wisselen of te combineren. Wanneer u de groente kort kookt, blijven de vitamines grotendeels behouden.

Ik las in een artikel dat chocolade zo gezond is. Dat klopt toch niet met al die calorieën?

Chocolade bevat inderdaad veel calorieën en is dus een echte dikmaker als je het in flinke hoeveelheden eet. In chocolade zitten ook flavonoïden, die goed zijn voor hart en bloedvaten, maar de grote hoeveelheid verzadigd vet heft dit effect grotendeels op. Chocolade heeft ook een licht opwekkende werking door de stof theobromine, wat een broertje is van cafeïne in koffie. Het effect van 1 hele reep chocolade is echter veel minder sterk dan van een kop koffie. Chocolade eet je dus niet voor je gezondheid, maar gewoon omdat het lekker is.

Is vis wel gezond, met al die gevaarlijke stoffen erin?

Uit onderzoek blijkt telkens weer dat het regelmatig eten van verse vis uitermate gezond is. Wetenschappers hebben aangetoond dat één tot twee keer per week vis eten de sterfte aan hart- en vaatziekten met bijna 30 procent kan verminderen.
De Europese Commissie heeft hygiënevoorschriften en veiligheidsnormen voor milieuvreemde stoffen, die in het lichaam van de mens terecht kunnen komen, vastgesteld. De overheid (de Voedsel- en Waren Autoriteit, voorheen Keuringsdienst van Waren) controleert voortdurend alle vis die in Nederland wordt verkocht. De hoeveelheden milieuvreemde stoffen, die in vis worden gevonden, zijn minimaal.
Als u, zoals wij adviseren, één tot twee keer per week vis eet, krijgt u maar heel weinig ervan binnen.

Jullie adviseren om 2x per week vis te eten, maar ik wil ook rekening houden met de overbevissing. Hoe doe ik dat?

Uiteraard vinden wij het ook belangrijk om op verantwoorde wijze om te gaan met natuur en milieu. Gelukkig zijn er nog genoeg vissoorten die zonder bezwaar gegeten kunnen worden, omdat er bij deze soorten geen sprake is van overbevissing of omdat zij op een natuurvriendelijke manier gekweekt worden. Uw diëtist kan u hierover informeren. Vraag naar de Viswijzer. Klik hier voor meer informatie.

Ik zag in een TV programma dat melk helemaal niet zo gezond is, wat vinden jullie?

Er verschijnen in kranten, op TV en op internet af en toe weer berichten over melk. Er worden dan vraagtekens geplaatst bij het aloude advies ‘melk is goed voor elk’. In de negatieve berichtgeving wordt de indruk gewekt dat melk ongezond is en van nature alleen bedoeld voor kalveren en baby’s. Gebruik van melk zou de kans op botontkalking (osteoporose) vergroten en zorgen voor een groter risico op chronische ziekten zoals kanker. Deze stellingen zijn gebaseerd op beperkt en deels verouderd wetenschappelijk onderzoek. Ook worden ze niet ondersteund door onafhankelijke (inter)nationale voedingsinstanties. Wij zijn van mening dat zuivel een belangrijke bron is van eiwit, B-vitamines en mineralen zoals calcium. Daarbij geldt zeker niet: hoe meer hoe beter. Om de hoeveelheid verzadigd vet te beperken, is het advies niet meer te gebruiken dan de aanbevolen hoeveelheden en te kiezen voor halfvolle of magere varianten. Uw diëtist kan voor u persoonlijk aangeven wat een gezonde hoeveelheid zuivel is.

Wat zijn functionele voedingsmiddelen?

Er bestaat geen officiële definitie voor een functioneel voedingsmiddel. Bij functionele voedingsmiddelen is een bestanddeel specifiek toegevoegd of juist verwijderd om de gezondheidswaarde van dat product te verbeteren. Ze zijn bedoeld voor een zo goed mogelijke (‘optimale’) gezondheid en een zo laag mogelijk ziekterisico. Voorbeelden zijn calciumverrijkte producten voor sterke botten, verrijkte margarine en yoghurtproducten ter verlaging van het cholesterolgehalte en yoghurtdrank voor gezonde darmen.

Contactgegevens

Telefoon:

0229 - 295 528


E-mail

info@dieetcompleet.nl


Postadres

Nieuwe Steen 3
1625 HV Hoorn

Nieuws
GLI leefstijlcoaching start!

Wil je starten met de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie)? Meld je snel nu aan voor Slimmer, welke in februari 2024 start in Blokker!

Lees meer!


Samenwerking

Dieet Compleet is een samenwerking aangegaan om de zorg rondom de patiënt met kanker en de (long) covid patiënt (CoFit) zo optimaal mogelijk te maken in West Friesland.

Lees meer!


Kids Fit

Kids Fit is een nieuw programma voor kinderen met overgewicht. Samen met een kinderfysiotherapeut en Dieet Compleet naar een gezond gewicht!

Lees meer!


Algemeen

Meer nieuws leest u op onze Facebookpagina:
fb

Locaties
Spreekuur locaties

 

locaties

Aangesloten bij

Dieet Compleet is aangesloten bij vele organisaties.

 

Meer info